Mi bízunk egymásban, Önök számíthatnak ránk!

Civilt a vármegyére! program

Civilt a vármegyére! program

A Civilt a vármegyére! Programról: 

A rendszerváltás óta a megyei / vármegyei önkormányzatok közgyűlésében kizárólag országos pártok állítottak listát. Ugyan jogi akadálya nincs, hogy egy civil egyesület is listát állítson a vármegyei önkormányzati választásokon, de az előírt döbbenetes mennyiségű ajánlásszám miatt nem vállalkoztak erre a civilek.

Eddig három Pest vármegyei civil szervezet együttműködésében elindult a Civilt a vármegyére! program, amelynek alapjául az az együttműködési megállapodás szolgál, amelyet a péceli Mintakezek Egyesület, a fóti 2151-Egységben a Városért Egyesület és az Őrbottyán a Mi Városunk Egyesület kötött idén február közepén.

Azóta csatlakozott hozzánk Göd-Ért Egyesület (Göd) Változás Útján Egyesület (Szada) és a szigetszentmiklósi civilek. A csatlakozott civil szervezetek székhelye szerinti választópolgárok száma: 90.012 fő Csatlakozott civil szervezetek székhelye szerinti lakosságszám: 114.979 fő A vármegyei közgyűlés a nagypolitika játszótere, gondoltuk sokan eddig, hiszen a listaállításhoz szükséges ajánlások mennyisége több ezres, a 2024. évi önkormányzati választások alkalmával a Pest vármegyei „szerepléshez” 5037 db érvényes ajánlást kell összegyűjtenünk. Ez eddig a pártok számára volt lehetséges.

Minden csatlakozott civil szervezet egyben jelölő szervezet is a saját településén, „akik felismerték azt, hogy ahhoz hogy felelősségteljesen vállalják a székhely településük vezetését, nem csak helyben van tennivalójuk, hanem vármegyei szinten is.” Civil szervezetek a vármegyei döntéshozatalban való érdekérvényesítéssel helyi szinten számtalan lehetőséget tudnak generálni, hiszen a vármegyei önkormányzat hatáskörébe tartozik többek között a települési és területfejlesztési feladatok koordinálása, a fejlesztési programok és irányok meghatározása.

Amennyiben szeretne többet megtudni, a programhoz csatlakozni civil szervezetével és így szeretne a vármegyei közgyűlésbe képviselőt küldeni, kérjük, jelezze az alábbi elérhetőségeken, és/vagy töltse le a szándéknyilatkozatot.

Eredménye

Három (Fótról, Őrbottyánból) civil szervezet fogott össze, hogy listát állítson a vármegyei választásokon. Majd további 7 szervezet csatlakozott hozzá, a vármegye különböző településeiről. (Törökbálint, Göd, Szigetszentmiklós, Sóskút, stb.)

A Mintakezek lett volna az ernyőszervezet, aki a csatlakozott egyesületek jelöltjeit vette volna fel a listára. A rendelkezésre álló két hét alatt összesen, az összes szervezet 4000 körüli ajánlást gyűjtött, ebből csak Pécelről majdnem 800 ajánlást kaptunk, amit ezúton is köszönünk mindenkinek! Nagyon büszke vagyok Pécelre, hogy ennyien a kezdeményezés mellé álltak!

A listaállításhoz 5037 érvényes ajánlás kellett volna. Így az ajánlások ellenőrzése nélkül adtuk le az ajánlóíveket.

Kapcsolattartó:

Név: Merkwart Krisztián 2151 Egységben a Városért Egyesület (Fót)

Mobil: 30/887-7873

Email: 2151egysegben@gmail.com;

További elérhetőségek:

mintakezek@gmail.com; info@mintakezek.hu 

További információkért kattintson folyamatosan frissülő weboldalunkra: https://civilt-a-varmegyere.webnode.hu/